Fly High !


Photos and videos

Tweet to FiezaSya

Who follow me

Tweets Trend

# Kelebihan Berpuasa Di Bulan REJAB
# oh leopard print . im in loveee !!
# im back home !
# a short hi . i'll be back
# kau bukan lagi yg pertama
# update tahun baru 2012
# a goodbye
# Review movie : OMBAK RINDU betul ke cerita sedih??...
# Kadang2 menipu itu perlu untuk jaga hati
# Freebies beauty girl (part 2)
© 2014 By Fiezasya . Inspired by Twitter
All right reserved . All contents in this blog are owned by me . Respect the owner or you just leave. Contact me Email Facebook Twitter
Tips² buat pengguna blogskin

Thursday, May 24, 2012 | 12:57 PM



ramai blogger yg guna blogskin skarang kan ? bagi aku blogskin nampak comel, menarik dan mudah . sesuai untuk blogger newbie . tak payah susah² nak edit itu ini . kita boleh pilih mana² blogskin comel yang ada . tapi aku lagi suka edit dulu dari terus guna sebijik² source code tu . memandangkan aku adalah pengguna tegar blogskin, so aku nak share sikit tips² bagi sapa yg pakai blogskin ni .

 guna font & saiz yg sesuai untuk entri 

jangan terlalu kecil *macam gini* . jenuh orang nak teropong nanti . bukan semua orang boleh baca tulisan kecik .
jangan terlalu fancy macam ni --->mungkin nampak menarik di mata kita tapi orang boleh paham ke apa kita tulis ?

 pilih warna yg sesuai

warna tulisan jangan terlalu pudar . pilih warna yg terang dan jelas . kalau background warna putih, cuba elakkan pilih tulisan warna yg cerah . cer tengok kat bawah ni . kurang jelas & kelabu asap jeh kan . aku cukup tension bila baca blog yg cenggini . maaf


 pastikan button follow ada

button follow ni sangat penting . ia memudahkan orang lain untuk follow kita . bila blog kita dah omey, org pun dah tertarik nak follow tapi syg cari button follow xda . tutup tros . kalau xda boleh tambah sendiri . kalau ada widget follower lagi bagus .

 pastikan old post, new post ada

ia memudahkan pembaca untuk membaca entri terbaru kita dan entri yg lepas . senang untuk follower mengikuti perkembangan semasa kita .

 seeloknya ada link comment

ada sesetengah blogger tak kisah kalau x ada link comment ni . mungkin tak penting bagi mereka . tapi sebenarnya dengan ada link comment ni, readers boleh bagi pendapat or bagi comment apa² tentang entri kita .

 letak shoutbox di tempat yg mudah nampak

kalau boleh jangan letak kat tempat yg tersorok . nanti cari tak jumpa . susah la readers nak tinggalkan link mereka

 pilih blogskin yg simple dan mudah (friendly user)

ada sesetengah blogger tak reti nak guna blogskin . so jangan la pilih blogskin yg agak complicated . nanti susah readers anda terkial² nak cari ini tak jumpa . nak cari itu tak jumpa .

*p/s: aku bagi tips sekadar dari segi pemerhatian dan pendapat aku sahaja . sebarang kekurangan dan keterlebihan amat dikesali . happy blogging 

Labels:


2 Hashtag



← OLDER
NEWER →