Fly High !


Photos and videos

Tweet to FiezaSya

Who follow me

Tweets Trend

# revolusi dari PINK ke MERAH
# mafkan aku . aku pilih suka dari cinta
# tutorial youtube player kat sebelah header (versio...
# tutorial youtube player (version 1)
# pelajar dan cuti memang serasi !
# menang contest gambar desktop paling cun ?
# my fear is over !
# alasan kenapa aku lama tak hupdate?
# the yesterday
# raya aku yang tak best
© 2014 By Fiezasya . Inspired by Twitter
All right reserved . All contents in this blog are owned by me . Respect the owner or you just leave. Contact me Email Facebook Twitter
Tips-tips sebelum hadapi hari peperiksaan

Monday, November 14, 2011 | 1:26 AM


kat sini aku nak share sikit tips2 sebelum hadapi peperiksaan . especially for those candidates spm yg akan start exam esok .

Tips2 sebelum hadapi hari peperiksaan

 tidur yang cukup
sebaik2nya tidur la awal . otak kta perlukan rehat yg cukup utk digunakan sepenuhnnya pda hari exam nanti . so jangan sesekali 'stay up' ataupun tak tido langsung pda malam sebelum exam . tambah2 lagi untuk subjek2 yg perlukan kita banyak membaca . bila tido lewat , masa menjawab nanti , kita rasa letih dan mengantuk dan tak dapat fokus dgn apa yg kita jawab .

 tenangkan fikiran
boleh letak tepi kejap tak pasal masalah2 buah hati awak yg merajuk tu ? tak da buah hati ? okayy bagus lah . jangan fikir benda2 yg boleh buat awak tension . kedutan kat dahi pun akan kurang . betul tak ? hehe . rasa nervous ? ok tarik nafas perlahan2............. hembus . ulang dua tiga kali . mgkin dpat membantu .

 baca nota2 ringkas sepintas lalu
tengok2 la sikit nota2 ringkas . ambik masa 2-3 min pun tak pa sebelum masuk ke dewan peperiksaan tu . walaupun kita dah buat revision , tapi tak bermakna kita dah ingat semua .  mana tau apa yg kita baca tu keluar dlm exam . ha tak rugi pun kan ?

 bangun awal pagi
nie penting untuk kita buat persiapan awal ke sekolah . tak lah kita kelam kabut nanti . tak lewat ke sekolah . make sure everything is ready . alat tulis , slip peperiksaan , ic jangan tertinggal pulak !

 ambil sarapan pagi
kita perlukan tenaga utk menjawab exam nanti . cukup la dengan dua keping roti ja . jangan biarkan perut kosong . mgkin akan mengganggu kta kemudian . pernah ada kes aku exam baru2 nie , masa tengah jawab paper ada budak pengsan sebab dia tak sarapan pagi . lagi satu sebab dia tak tidur langsung malam sebelum tu . see ? pentingkan breakfast nie . err tapi jangan makan lebih2 pulak eh . 

 baca doa , banyakkan berselawat & dekatkan diri dengan-Nya
pasal bab2 nie aku pun xda la alim sangat . buat yg muslim jangan lupa mintak doa pada-Nya . selawat banyak2 . memang kita dah berusaha . tapi tak bermakna dgn usaha saja kita dah mampu berjaya . banyakkan buat solat hajat , solat tahajud . mintak pertolongan dari-Nya . 

mintak restu ibu bapa dan guru2
bagi yg masih ada ibu bapa , mintak mereka awak doakan kejayaan awak . doa dari seorang ibu mungkin senang termakbul . mintak jugak restu dari cekgu2 awak kerana mereka yg beri ilmu pada awak . teringat masa sekolah dulu , musim2 exam ja ramai lah muka2 student datang cari cekgu . nak mintak restu lah konon . nak mintak maaf . masa tak exam tak ingat pulak ?

terbaca ramai blogger yg wish gudluck utk candidates spm . tengs for remind me . one of those candidates is him . ok gud luck honey ! go go go ! i dunno how's ur performance before but just do well okeh ?

to my sis pet before , sofea . budak sekolah cyberjaya . gud luck . i now u can do it . dah lama sangat tak contact . rindu pulak lahh .

and to my cousin also , azeem . budak sekolah alam shah . i now u will never read these . haha . and also gud luck for u .

tak payah cuak sangat la . spm jea pun . aku dah pun merasa kesengsaraannya . haha .

Labels:


0 Hashtag



← OLDER
NEWER →